Phone

0624762624

Email

bibi@krachtvanuitontspanning.nl

Opening Hours

Mon - Fri: 08:00-17:00

De nazomer is het seizoen van het element Aarde, daarom is dit de uitgelezen periode om te kijken hoe het gesteld is met je Aarde element. Augustus en September zijn de maanden van de nazomer, waarin je je je zo goed mogelijk dient voor te bereiden op de koudere en nattere periode die er aankomen. Hoe kun je nu weten hoe het met jouw aarde element gesteld is, verder op in het artikel leg ik je hier meer over uit. Het aarde element is de basis voor alle elementen en bestaat uit de Milt en Maag meridiaan.

De overige elementen (Vuur, Water, Metaal en Hout) zijn afhankelijk van een goed functionerende aarde element. Het Aarde element omvat de yinne Milt meridiaan en de yange Maag meridiaan. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 60% van onze dagelijkse energie, dit maakt het belangrijk om de Milt energie op peil te brengen of houden.

Het aarde element is belangrijk om je fit te voelen. De Milt meridiaan (de yinne kant van het aarde element)zet voeding om in Qi (energie) om zo het lichaam te voeden. 

Het element aarde bestaat uit de yange Maag energie en de yinne Milt energie. Volgens de Chinese klok is de Maag het meest actief tussen 07:00-09:00, het moment om je ontbijt te eten! Tussen 09:00-11:00 is de Milt energie op zijn best. Op dat moment wordt de voeding omgezet in Qi voor alle processen in het lichaam. Niet voor niets zeggen de chinezen, eet als een koning, lunch als een edelman en eet in de avond als een bedelaar.

Hoe zit het met jouw aarde element

Hoe kun je nu weten hoe het met je aarde element gesteld is?

Aantal klachten die kunnen wijzen op een Milt energie die uit balans is: 

 • Opgeblazen buik
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke / vermoeide spieren
 • Piekeren
 • Afwijkende ontlasting 
 • Tandafdrukken op de zijkant van je tong
 • Snel blauwe plekken / spataderen
 • Verzakkingen (hangende oogleden)

Goede voeding is belangrijk voor je lichaam, echter wanneer je Milt energie deficiënt is dan neem je je voeding niet goed op. Kun je zo gezond eten als je wilt, voedingssupplementen nemen, dat heeft niet zoveel zin. Help eerst de aarde element in balans! 

Hoe breng je je Milt energie op niveau

Allereerst vermijd zuivelproducten, suiker en rauwe groente en fruit. Deze voedingsmiddelen doven het vuur van de Milt energie, dit is het vuur voor je spijsverteringssysteem. Tussen 09:00-11:00 is de Milt energie het meest actief en zal op dat moment Qi uit je voeding halen om je lichaam te voorzien van de benodigde energie. Daarom is het belangrijk belastende voeding in de ochtend te vermijden, je mag best wel fruit, yoghurt of iets dergelijks eten, maar eet dat dan op een later moment als tussendoortje, niet als maaltijd. Ditzelfde geldt ook voor een salade als maaltijd. Dit is te koud. Als bijgerecht prima, maar niet als hoofd van de maaltijd.

Naast voeding is het belangrijk om voldoende te bewegen en kun je het lichaam helpen te aarden door aanraking. Het aarde element wordt namelijk ook gevoed door aanraking.

De emotie die aan de Milt energie is gekoppeld is piekeren. Te veel piekeren draineert de Milt energie en vica versa een verzwakte Milt energie triggert piekeren. Het is van belang om voor voldoende mentale ontspanning te zorgen.

Don’ts

 • Eet geen rauwe groenten, fruit, suiker en zuivel (ook niet de plantaardige vervangers).
 • Teveel studie en te lang mentaal werk, zwakt de milt energie af. 
 • teveel alcohol en koffie

Do’s

 • Goed ontbijten,
 • Eet met rust en aandacht
 • Bewegen, denk aan wandelen en yoga beoefenen
 • Acupunctuur
 • Meridiaan massage / voetreflextherapie
 • Mindfulness

Wil je hier meer over weten, kun je mij altijd een berichtje sturen.

Recommended Articles