Phone

0624762624

Email

bibi@krachtvanuitontspanning.nl

Opening Hours

Mon - Fri: 08:00-17:00

Bezit ten opzichte van liefde klinkt niet leuk. Bezit bevat geen vrijheid. Je zou toch wensen dat je omringt wordt door mensen door middel van vrijheid. Dat iemand vanuit vrijheid bij jou wil zijn. Toch wordt liefde en bezit met enige regelmaat met elkaar verward. Er ontstaat pijn in een relatie in plaats van een vrije stroom van liefde en gelukkig samenzijn. 

Bezit uit zich in Jaloezie, komt naar voren door mentaal of fysiek geweld. Dat is geen liefde. Dat is angst. Dat is macht willen hebben. Iemand willen bezitten. Het is en hoeft niet vanuit een slechte intentie te zijn. Oordeel dus niet over bezit. Erken het, ervaar het en onderzoek het. 

“Als onze liefde alleen maar een wil is om te bezitten, dan is het geen liefde.”

-Thich Nhat Hanh-

Het gevoel niet zonder de ander te kunnen leven. Verraadt al dat er sprake kan zijn van bezit. Er komt een grote verantwoordelijkheid bij de ander te liggen.  Er is dan geen sprake van vrijheid. Je zet je eigen belang boven het belang van de ander.  Wanneer je echt van de iemand houdt, laat je vrij. Dat is een uitspraak die je geregeld om je heen hoort. Het is een mooie uitspraak, in de praktijk toch vaak wat lastiger. Dat het een ware uitspraak is, behoeft ook weinig discussie. 

Gun je de ander het beste ongeacht of dit voor jou het beste is. Dat is liefde en geen bezit. Alleen dan komt het. Hoe doe je dat?

Geen idee, zou ik zeggen. Maar dat is niet waar. 

Soms is het realiseren van het verschil al genoeg. Het kwartje kan vallen. Je kunt op onderzoek uit gaan om te kijken waar het vandaan komt. Door begeleiding te zoeken, te lezen. Het is in ieder geval belangrijk jezelf eens goed en eerlijk onder de loep te nemen. Wanneer het bezit verdwijnt, zal er alleen nog liefde overblijven. Wanneer er alleen bezit bestond, zal je de ander in vrijheid kunnen laten gaan. 

Bezit komt vaak door angst. Angsten zetten zich vast in het lichaam en zorgen voor stagnaties. Doormiddel van lichaamsgerichte en/of gesprekstherapieën kun je werken aan vrijheid van liefde. 

Recommended Articles