Phone

0624762624

Email

bibi@krachtvanuitontspanning.nl

Opening Hours

Mon - Fri: 08:00-17:00

Koperspiraal een goede keuze

Voor veel vrouwen is het koperspiraal de oplossing; geen gehannes meer met een condoom die scheurt of die je ervaart als vervelende onderbreking van een fijne vrijpartij, de hormonen van de anticonceptiepil of misschien wel voor het zingen de kerk uit… of toch niet helemaal. Dus ja de koperspiraal is een goede oplossing.

Vage klachten

Hoe kan het dan toch zo zijn dat veel vrouwen rondlopen met vage klachten. Voorop gesteld niet iedere vrouw zal klachten ervaren. Of je nu wel of geen klachten ervaart heeft te maken met je constitutie (basis kracht van je lichaam). Het voor dat vrouwen in het begin klachten ervaren, en deze naarmate de tijd verstrijkt verminderen of verdwijnen. Is je lichaam gewend geraakt aan het koperspiraal of heeft het het gevecht tegen de ongewenste indringer opgegeven. Eerlijk gezegd weet ik het niet.

Leren leven met vage klachten… no way

Waarom ik het belangrijk vind om de nadelen van de koperspiraal te bespreken is dat ik vrouwen bij mij in de praktijk krijg met klachten waar de reguliere huisarts geen verklaring of remedie voor heeft. Vaak vage klachten zonder bekende oorzaak. Dus ja… leer er mee leven of het hoort erbij, is wat er met enige regelmaat is geadviseerd. Ik kan je zeggen daar doe ik niet aan. Niet dat ik beweer dat ik alles voor je kan oplossen. Nee zeker niet, maar kom vaak wel een heel eind. Wanneer je met een “vage klacht” bij mij in de praktijk komt zal ik je altijd vragen “sinds wanneer heb je last van de klacht en is er iets veranderd in dezelfde periode”. Bij een vrouw vraag ik de anticonceptie en menstruatie uit. Het gebeurt vaak dat ik er dan te horen krijg dat er een spiraal geplaatst is.

Hoe ontstaan vage klachten bij het koperspiraal

Terug naar het koperspiraal, wanneer je het koperspiraal bekijkt vanuit de Chinese gezondheidsleer. Kun je het volgende stellen. Je lichaam zal altijd iets wat niet lichaamseigen is proberen eruit te werken. Denk aan virussen en bijvoorbeeld een splinter en dus ook een koperspiraal. Het lichaam werkt hard om het koperspiraal uit de baarmoeder te werken. Dit gebeurt niet zonder slag of stoot. In veel gevallen door samentrekkingen, verkrampingen van de baarmoeder die gepaard gaan met pijn en hevig bloedverlies. Het lukt het lichaam niet de spiraal naar buiten te werken, en reageert als bij een stagnatie. Stagnatie veroorzaak fysieke pijn (rug, buik en/of uitstraling naar benen). Mentaal kan het ook effect hebben. Ikzelf werd behoorlijk agressief, super kort lontje, mijn kinderen hebben het geweten… Ook kun je juist somber worden, paniekaanvallen of angstig worden. Meestal komt dit laatste geleidelijk, dit komt omdat na de stagnatie, het lichaam uitgeput raakt van het tevergeefs proberen het koperspiraal uit je lichaam te werken.

Wat voor een soort klachten kunnen er o.a. ontstaan door het koperspiraal:

 • Moodswings,
 • geïrriteerdheid,
 • somberheid,
 • slapeloosheid
 • lage rugklachten met eventueel uitstraling naar benen of schouders,
 • hoofdpijn,
 • vermoeidheid,
 • paniek of angstaanvallen,
 • gewrichtspijnen,
 • heftig bloedverlies,
 • buikkrampen.

Wel of geen koperspiraal. Dat is iets wat je zelf moet afwegen. Misschien kan ik of anders een van mijn collega’s iets voor je betekenen om wanneer je klachten ervaart deze te verminderen door je lichaam te ondersteunen. Door middel van acupunctuur kun je klachten verminderen, door onderliggende disbalans te verbeteren.

Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.